Förändra golvet i bostaden i Stockholm med en golvslipning

Passar inte dina trägolv i lägenheten i Stockholm med din inredningsstil? Med en vårdande golvslipning och ny ytbehandling kan du ge dem ett nytt utseende.

Ytbehandlingen har stor betydelse för golvets utseende och känsla. Har man tröttnat på sitt trägolv och vill ha en förnyelse kan man slipa om det och ge det en annan ytbehandling. Vill man ha en lite mer exklusiv känsla eller ett golv som framhäver inredningen kan man mörka ner golvet med en pigmenterad olja. 

Vill man i stället att ljuset ska flöda i rummet och få ett fräschare uttryck ska man välja en olja med vitt pigment. Olja är bra för virket men det skyddar dåligt mot smuts och väta. Därför ska man helst också lägga på vax eller lack. Tycker man inte om blanka golv kan man välja en vax eller lack som är matt.

Så väljer du ytbehandling efter golvslipningen 

Egentligen är ytbehandlingen först och främst till för att skydda golvet mot vatten, spill, smuts och grus som annars kan skada träet. När man väljer ytbehandling måste man ta hänsyn till vilket rum det är. I en hall där man ofta går in med grusiga och smutsiga skor passar det bra med en hård lack. 

I ett kök däremot där golvet ofta slits ojämnt kan det vara bättre att behandla golvet med vax. Det är i och för sig inte lika tåligt som lack och slits snabbare, men det går att vaxa ett trägolv utan att slipa om det. Det går även att lägga nytt vax på bara de ställen som är slitna.

Golvslipning – så ofta kan du slipa golvet

Med tiden ser alla trägolv trötta och tråkiga ut. Solens UV-strålar kan också göra att golvet gulnar. Ungefär vart tionde år är det lagom att slipa om golvet. Man ska helst inte slipa för ofta eftersom varje slipning innebär att man också tar bort några millimeter av golvet. 

Det är golvets tjocklek som avgör om det över huvud taget går att slipa det. En standardparkett brukar gå att slipa tre gånger, vilket innebär att den håller i ungefär trettio år. Ett massivt trägolv kan däremot klara åtta till tio slipningar. Det är därför inte ovanligt med parkettgolv och plankgolv som är över hundra år gamla. 

Hur mycket kostar en golvslipning i Stockholm?

Priset på golvslipning beräknas efter hur stor golvytan är och vilken typ av ytbehandling som ska läggas på. Men vanligt är att en professionell golvslipning kostar mellan tvåhundrafemtio och trehundrafemtio kronor per kvadratmeter. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget när man tar hjälp med golvslipning i Stockholm.

Det kan löna sig att även jämföra priser och ta in offerter från flera olika företag. Det är också viktigt att man anlitar en erfaren hantverkare som är expert på golvslipning. Be därför också om referenser och kontrollera dessa genom att ringa upp och ställa frågor. Det är viktigt att den aktör man väljer att anlita också är försäkrad. Annars kan man inte få ersättning om något skulle gå fel.