Hur aluminiumprofiler kom att ge goda ostar

Aluminiumprofiler kan användas för att bygga enkla, eller komplicerade, konstruktioner. Gårdsmejeriet fick byggt en pickningsmaskin för blåmögelostarna.

Annika hade gjort verklighet av en dröm. En dröm som nog skulle te sig lite udda för många. Hon hade startat upp ett gårdsmejeri med hantverksmässig tillverkning av ost och andra mejeriprodukter. Mjölken köpte hon in från en närliggande mjölkgård.

Det var enormt mycket arbete och slit, trots att hon inte behövde ta hand om kor och mjölkning. Visst fanns det en del utrustning att köpa som kunde förenkla arbetet. Allt sådant var dock dyrt och det var en balansgång att bedöma hur mycket man kunde förenkla innan ostarna inte längre kunde kallas för mathantverk.

Aluminiumprofiler som stomme

En sak kändes dock alltmer nödvändig. Hon var tvungen att “picka” blåmögelostarna, alltså att göra cirka 30 stycken genomgående hål så att luftens syre kunde komma in och göra så att möglet växte till sig under mognaden. Hittills hade hon gjort detta ett hål i taget, med en lång syl. Men nu började handlederna att ta stryk.

Hennes man ville så klart gärna hjälpa henne, fast inte med själva handpickandet. Nej, nu var han iväg för att köpa aluminiumprofil. Han hade nämligen planer på att bygga ihop en handdriven pickningsmaskin. En platta med 30 stycken sylar skulle sitta på en stång som kunde sänkas med en spak. Aluminiumprofilerna skulle utgöra stommen i konstruktionen. I deras spår skulle tvärstaget som stången fästs i löpa. Enkelt och genialt. Annika såg verkligen fram emot att maskinen skulle bli klar.